~Kembara Seorang Hamba~

Ada Kata Tak Terucap Walau Dengan Bahasa Indah..... Ada Rasa Tak Terungkap Walau Dengan Seribu Madah.....

Salamun'ala manittaba'alhuda

Bersempena dengan ketibaan 1 Muharam, seluruh kepimpinan SIGMA mengucapkan Salam Ma'al Hijrah kepada seluruh rakyat Malaysia khususnya mahasiswa dan mahasiswi dengan harapan pertukaran tahun memberi kekuatan kepada kita untuk berhijrah menjadi lebih baik.. daripada "biasa" menjadi "luarbiasa", daripada "baik" menjadi "cemerlang" dan seterusnya. Firman Allah S.W.T :


"Sesungguhnya kehidupan dunia itu hanyalah permainan dan senda gurau. Jika kamu beriman serta bertakwa, Allah akan memberikan pahala kepadamu, dan Dia tidak akan meminta hartamu.” (QS Muhammad: 36)

Baru-baru ini berita harian memaparkan mengenai aktiviti sampingan segolongan pelajar IPT yang membabitkan diri mereka dengan pelacuran angkara kesempitan wang. Perkara ini seharusnya dibincangkan secara serius oleh pihak kerajaan khususnya pihak Kementerian Pengajian Tinggi. Namun apa yang membimbangkan kami diperingkat SIGMA, kenyataan  Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin  seolah-olah kerajaan tidak mampu berbuat apa-apa, sedangkan kuasa mutlaknya berada ditangan mereka. 

Menurut beliau , “Kementerian dan pihak universiti hanya boleh memberi khidmat kaunseling untuk mencari punca kenapa mereka terjebak dalam kegiatan pelacuran,”  katanya kepada pemberita selepas merasmikan Kolej Komuniti Teluk Intan yang bernilai bernilai RM15 juta (BH 2010/12/07).  

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas laporan yang mendakwa ada pelajar IPT di Sabah yang terpaksa menjadi pelacur bagi membiayai kos pengajian mereka seperti yang didakwa Ketua Pergerakan Wanita Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun Bersatu (UPKO), Dr Jaina Sintian, Khamis lalu. 

Dr Jaina mendedahkan beliau mendapat maklumat kebanyakan pelajar terbabit yang berasal dari pinggir dan luar bandar serta mempunyai masalah keluarga mengenakan bayaran RM100 hingga RM500 setiap pelanggan. 

Kenyataan beliau amatlah mengecewakan. Jika sekadar khidmat kaunseling, ramai lagi pihak yang boleh dirujuk dan kepakaran mereka melebihi KPT dan pihak pentadbiran universiti. Seharusnya jika masalah dasarnya adalah kewangan maka pihak KPT seharusnya cuba mengusulkan sumber-sumber kewangan yang boleh membantu mereka. Sebagai contoh isu PTPTN yang sehingga kini masih dipandang lesu oleh pihak kerajaan. 

Dari itu SIGMA menantikan respon balas daripada pihak berwajib untuk kita teliti kembali rawatan yang harus diberikan. Kami diperingkat SIGMA sendiri akan cuba menyelidik kembali apakah punca sebenar terjadinya perkara seperti ini. Dan kami tidak teragak-agak untuk mendedahkan kebenaran sekiranya mendapati pihak berwajib cuba untuk merahsiakan realiti sebenar yang terjadi.

Tidak bersetuju dengan tindakan kerajaan tidak bermakna SIGMA menyetujui perbuatan golongan pelajar tersebut yang menggunakan alasan "terpaksa" untuk mencari sumber pendapatan. Allah menyebut, manusia ramai sukakan kesegeraan dlm banyak perkara dunia, hingga melupakan tawaranNya yg jauh lebih besar di akhirat. Bagi yangg kurang iman, semua balasan kenikmatan di akhirat tidak mampu ditunggu, lalu mereka sanggup melakukan yg haram di dunia walau ia hanya hanya terlalu kecil berbanding ganjaran akhirat. 

Justeru SIGMA menyeru sahabat-sahabat yang masih lagi terlibat samada secara suka-suka atau terpaksa untuk kembali ke pangkal jalan. Masih belum terlambat untuk kita berubah kerana Allah itu Maha Penerima Taubat. Bersempena dengan ketibaan satu muharam ini, ayuh hijrahkan diri menjadi lebih baik. Tinggalkan dosa semalam untuk kita raih kasih Tuhan hari ini.. 

~ WE LOVE YOU WE SUPPORT YOU.. WE TRUST YOU WE SUPPORT YOU... ~

Nice To Have a Click (^_^)

jom klik

Kembara Mukmin

Name: Nazirah Nur Mukmin

Previous school :
--> maktab mahmud
--> centre for foundation studies IIUM
--> Now i'm final year student in bachelor of arabic

Experience :
--> co chairperson MTKN GAMIS 09/10
--> EXCO Arabic Students Society IIUM Gombak 08/09
--> vice president Arabic Students Society MCIIUM 06/07
--> Pengerusi Sinergi Gabungan Mahasiswi SIGMA GAMIS

Email dan ym : raisah_muslimat@yahoo.com

The Intelectual

Click to view my Personality Profile page

Cuba Klik

Tetamu Mukmin

Sembang2 Mukmin


ShoutMix chat widget

Komuniti Mukmin

Tetamu Mukmin

Sahabat Mukmin

klik2

Lets Read

Lets Read
Hidayah karya Tuan Guru Nik Aziz

Turki Negara Dua Wajah - Dr Abdullah Azam

Sejarah & Perkembangan Gerakan Islam Abad Moden - ust Riduan Mohamad Nor

Things Fall Apart -Chinua Achebe "paling mahal ni (^_~)"