~Kembara Seorang Hamba~

Ada Kata Tak Terucap Walau Dengan Bahasa Indah..... Ada Rasa Tak Terungkap Walau Dengan Seribu Madah.....
salamun 'ala manittaba'al huda..

Take Charge Of Yourself!!


Kepenatan dengan dunia student dan karenah manusia yang pelbagai ini mendorong saya untuk membelek kembali artikel-artikel dan nota-nota yang saya perolehi di program-program motivasi yang pernah saya sertai. Pandangan saya terhenti pada nota kecil yang bertulis

exellence is never an accident - Derric Johnson

people are always blaming circumstances for what they are. i dont believe in circumstances. the people who get in this world are the people who get up and look for the circumstances they want, if they can't find them, make them..
- George Bernard Shawsemua orang mempunyai pilihan. anda, saya dan juga siapa-siapa sahaja. kejayaan hanya boleh dicapai dengan membuat pilihan yang betul. jadi kenapa kita harus menyerahkan hidup kepada peluang dan kemungkinan apabila kita sebenarnya boleh melakukan sesuatu mengenainya..SO CHOOSE! MAKE A CHOICE....
EVERY MOMENT IS A CHOICE. AND EVERY CHOICE IS OUR CHOICE.. (^_~)
Anak Muda Tiada Pilihan

Bukalah mana-mana majalah, tabloid, web atau apa-apa sahaja yang berteraskan hiburan pasti penguasaannya adalah kepada anak muda yang masih mentah. berpakaian yang kurang sesuai, fenomena pergaulan bebas, dan pelbagai lagi menunjukkan anak muda generasi sekarang benar-benar sedang berada dalam kemelut jiwa dan keserabutan fikiran. mereka seolah-olah memilih untuk berada di dalam lingkungan zon bahaya tersebut.

aduh muka real melayu

jadi persoalannya daripada manakah mereka belajar untuk membuat pilihan yang sebegini? dan selaku mahasiswa yang selalu disebut "jurubicara ummah" apa tindakan yang pernah kita lakukan?

Dr Said Ramadhan al buti berpendapat golongan anak muda ini pada asalnya tidak bermasalah tetapi telah dijangkiti oleh masalah yang sememangnya telah tersedia ada dalam satu-satu masyarakat tersebut. dengan maksud yang lain baik buruk generasi muda bergantung kepada masyarakatnya. baik masyarakat maka baiklah generasi mudanya dan begitu juga sebaliknya..

dr said ramadhan

sebut dr said ramadhan al buti didalam bukunya menangani pergolakan jiwa remaja ;

"
orang-orang yang memandang dari bahagian luaran menganggap hanya golongan remajalah yang menjadi punca penyakit dan penyebabnya. mereka yakin bahawa punca masalah adalah kerana terjadi ketidakharmonian komposisi kejituan atau pemikiran golongan remaja.

dari itulah mereka bertolak untuk mengambil jalan mengatasi masalah remaja. mereka tidak mengambil kira faktor-faktor yang lain , mereka tidak mahu tahu masalah yang menimpa golongan yang lain seperti kelemahan para ulamak dan para pendidik.

jadi titik tolak mereka tidak tepat dan upaya mengatasi yang mereka buat dengan sendirinya kurang mengena. kerana golongan remaja bukan berpenyakit tetapi mereka dijangkiti penyakit dari golongan lain.

sebenarnya yang berpenyakit dan bermasalah adalah masyarakat dan lingkungan tempat golongan remaja tumbuh dan membesar. fenomena yang merosak dan gejala sosial yang berlaku dalam cara hidup dan tingkah laku golongan remaja itu -pada hakikatnya- adalah pantulan dari masyarakat itu sendiri.


Berubahlah Masyarakat Hari Ini Demi Generasi Muda. Pilihlah untuk mencorakkan mereka menjadi generasi yang terbaik sebagai khazanah berharga tinggalan untuk masa akan datang!!!....

وليخش الذين لو تركوا من خلفهم ذرية ضعافا خافوا عليهم فليتقوا الله واليقولوا قولا سديدا

Dan hendaklah takut (kepada Allah) orang- orang yang sekiranya mereka meninggalkan keturunan yang lemah dibelakang mereka yang mereka khuatir (terhadap kesejahteraan) nya. oleh sebab itu hendaklah mereka bertakwa kepada Allah dan hendaklah mereka berbicara dengan tutur kata yang benar..
Annisa' -9
salamun 'ala manittaba'al huda..

yang pelik waktu ramadhan

alhamdulillah pejam celik pejam celik hari ini sudah masuk 4 hari kita berpuasa. bermaksud imam masjid (UIA) sudah menghabiskan 4juzuk bacaan al-quran.. bagi yang mahu menjadi GRADUAN TERBAIK untuk madrasah ramadhan ini pasti akan betul betul berusaha ke arah itu. saya pasti semua daripada kita tetap mempunyai keinginan yang sama. cuma kadang-kadang tindakan kita yang menjajah diri daripada terus-terusan melakukan amal kebaikan..

suasana berbuka di UIA tentunya unik sekali, dengan kaum yang pelbagai saya kira jarang ada di mana-mana tempat yang lain.. namun saya betul-betul pelik bila berlaku dua tiga perkara yang pada saya amat aneh ;

kepelikan 1

>> ada saya jumpa 2-3 orang sister yang datang berbuka di masjid tetapi selepas berbuka terus pakai kasut dan berjalan pulang.. anehnya.. datang makan sahajakah? namun saya fikir mungkin ada urusan tetapi kalau dua tiga hari asyik melakukan benda yang sama alangkah pelik kan namanya tu? hmmm kenapa tak terus solat sahaja di masjid kalau tidak secara individu mungkin secara berjemaah? bukankah :

صلاة الجماعة تفضل صلاة الفرد بسبع وعشرين درجة

solat berjemaah itu lebih afdhal melebihi solat
secara
bersendirian dengan 27 pahala

kepelikan 2

>> selepas solat maghrib terus tidur sampai jemaah masjid dah habiskan witir dia masih tak terjaga-jaga.. wah penat betul puasa agaknya.. tapi yang lucu asyik di port yang sama.. tapi tak apa agaknya selepas terjaga nanti dia akan solat secara bersendirian.. (^_~)


keunikan 3

>> yang ini yang paling saya taajub.. memang menjadi satu budaya arab iaitu sangat meraikan malam-malam ramadhan.. (most of them), bacaan qurannya banyak, terawihnya hingga 23, solat sunatnya, masyaallah malu rasanya. orang kita (not at all), lepas solat isyak dah ada yang beredar, lepas 8rakaat 3/4 kawasan masjid kosong... itu belum masuk lagi musim 10 malam terakhir. mereka beriktikaf allahuakbar.. memang semangat ini yang orang melayu belum lagi ada.. tak percaya? datang dan rasai sendiri di masjid UIA.


ni buku baru, dulu colour merah

Tamadun Yang Tinggal


kembali berbicara tentang tamadun, hari ini selepas kelas
sociology dan survey of islamic history and civilization (subjek favourite), saya agak berminat untuk menulis sedikit sebanyak mengenainya.. dulu saya pernah menyebut mengenai buku Samuel P. Huntington yang berjudul " The Clash Of Civilization". beliau pernah mengeluarkan idea bahawa selepas kejatuhan empayar komunis pada akhir 80 an, hanya 2 tamadun yang akan menguasai dunia iaitu islam dan juga barat. kedua-duanya akan saling berebut untuk memerintah dunia.

Kegagalan tamadun islam untuk menguasai dunia di sebabkan oleh beberapa faktor. antaranya krisis beragama, kemungkaran , perpecahan, budaya
complacement, culture fear, hedonisme dan sebagainya. kerana faktor-faktor inilah islam dibawah kerajaan abbasiyyah jatuh ke tangan orang-orang monggol di bawah pimpinan Hulagu Khan selain berlaku perpecahan sesama ummat islam sewaktu munculnya pemerintahan bersistemkan mulukut tawaif (kerajaan-kerajaan kecil) yang berlandaskan semangat asabiyyah dan kabilah yang menjadi kemuncak pergolakan tamadun islam di zaman ini.

Arnold Toynbee

kemasukan imperialis barat lagi mengusutkan suasana. dan ketika abad ke 15 itulah wilayah islam mulai berkecai.. dan bermulalah era peningkatan pengaruh kuasa-kuasa eropah untuk menguasai dunia.. ini teori yang dikemukakan oleh sejarawan Arnorld Toynbee di dalam bukunya "The Study Of History".


maka bermulalah fenomena islamphobia, alienation "the experience of isolation and misery resulting from powerlessness", dan sebagainya.

berikut adalah senarai kumpulan pengganas yang di senaraihitamkan oleh polis antarabangsa (interpol) menariknya sejumlah besar adalah muslim. :

interpol punya logo

1) Al qaeda
2) Armed Islamic Group (Algeria)
3) Salafist Group For Call And Combat ( Algeria)
4) Islamic Jihad (Mesir)
5) Al jamaah Al Islamiyya (Mesir)
6) November 17 (Greece)
7) Mujahideen Khalaq (Iran / Iraq)
8) Hamas (Israel/ Palestin)
9) Harakatul Mujahideen (Kashmir)

dan ada beberapa lagi. (boleh buka http://www.interpol.int)

Muhasabah Kepada Baki Ummat Yang Ada

inilah di antara beberapa faktor yang membawa kepada kelesuan dan kebisuan ummat islam. dan yang paling membimbangkan adalah
culture of fear. dimana bererti ketakutan yang menyelubungi diri mereka walau telah mempunyai kesedaran. dan ini mengakibatkan mereka hanya bertindak menyerahkan harapan kepada orang lain untuk bertindak tanpa mereka mengambil inisiatif sendiri..

Noam Chomsky

dan inilah teori yang telah diperkatakan oleh Noam Chomsky. http://www.chomsky.info/articles/199607--.htm . seharusnya kita harus belajar dan terus belajar dari masa lalu, bertindak dengan kesesuaian masa kini dan melakukan perancangan untuk masa depan demi islam.. yakinlah sebagai ummat islam suatu hari nanti kita akan kembali memerintah dan menyebarkan keadilan ke seluruh alam. inilah janji daripada Allah. namun kemenangan ini hanya akan berlaku bila kita bersedia untuk membayarnya dengan harga yang mahal.. We as muslims must pray the price

Nice To Have a Click (^_^)

jom klik

Kembara Mukmin

Name: Nazirah Nur Mukmin

Previous school :
--> maktab mahmud
--> centre for foundation studies IIUM
--> Now i'm final year student in bachelor of arabic

Experience :
--> co chairperson MTKN GAMIS 09/10
--> EXCO Arabic Students Society IIUM Gombak 08/09
--> vice president Arabic Students Society MCIIUM 06/07
--> Pengerusi Sinergi Gabungan Mahasiswi SIGMA GAMIS

Email dan ym : raisah_muslimat@yahoo.com

The Intelectual

Click to view my Personality Profile page

Cuba Klik

Tetamu Mukmin

Sembang2 Mukmin


ShoutMix chat widget

Komuniti Mukmin

Tetamu Mukmin

Sahabat Mukmin

klik2

Lets Read

Lets Read
Hidayah karya Tuan Guru Nik Aziz

Turki Negara Dua Wajah - Dr Abdullah Azam

Sejarah & Perkembangan Gerakan Islam Abad Moden - ust Riduan Mohamad Nor

Things Fall Apart -Chinua Achebe "paling mahal ni (^_~)"