~Kembara Seorang Hamba~

Ada Kata Tak Terucap Walau Dengan Bahasa Indah..... Ada Rasa Tak Terungkap Walau Dengan Seribu Madah.....

salamun'ala manittaba'al huda.Hari ini umur saya sudah lebih daripada 24 tahun, tetapi saya masih musykil, adakah saya sudah memberikan yang terbaik untuk Dia? Alhamdulillah, saya lahir sebagai manusia yang sempurna, punya kaki, punya tangan, dan miliki segala-galanya yang manusia biasa idamkan. Namun jauh di sudut sana, saya tahu kekadang saya ambil lewa sahaja, bersyukur itu pada masa-masa yang tertentu, bukannya setiap masa. Tuhan, izinkan saya berbicara seketika, dengan hati, emosi dan akal saya yang selalu lupa, bahawa Kau terlalu besar melebihi segalanya.


ENCIK HATI, saya sayang sangat dengan encik, jadi boleh tak tolong ingatkan saya selalu, setiap degupan jantung saya itu, jauh di sudut hati saya HARUS tahu yang Allah itu bersama - sama dengan saya. Bukan Encik selalu pesan dengan saya, Encik itu umpama raja, teling, mata, tangan dan kaki umpama tentera. Kalau Encik baik, maka arahan yang baik daripada Encik akan diterima oleh tentera Encik. Saya ini hanya kapal, Enciklah nakhoda yang melayarkan saya. Tolonglah saya Encik Hati, bisikkan selalu pada hati dan jiwa saya supaya berbuat benda-benda yang baik. Jeritkan pada saya bilamana ada niat jahat yang melintasi Encik Hati ya. Saya tidak tahu siapa lagi yang boleh membantu saya, jadi saya AMAT perlukan bantuan Encik Hati. Apabila Encik rasa tidak tenang, paksalah saya untuk membaca quran selalu ya. Sebab saya tahu, Encik berpegang pada sabda Tuhan, "Hanya dengan mengingati Tuhan, jiwa akan menjadi tenang". 


CIK PUAN EMOSI, saya sangat gembira kerana Tuhan hadirkan cik puan dalam hidup saya. Kerana cik puan hidup saya jadi berwarna warni, kekadang cik puan lontarkan nota kasih sedih, kekadang cik puan hadiahkan rasa gembira, terima kasih untuk cinta cik puan pada saya. Tetapi, sekarang saya perlu bantuan cik puan, saya tidak tahu sama ada esok ataupun sebentar lagi, saya akan berkesempatan untuk menaip ataupun tidak. Saya bimbang saya tak punya kesempatan itu, jadi sementara Tuhan izinkan ini, saya mohon ruang dan peluang untuk cik puan mendengar bicara saya. Mereka selalu bilang, wanita itu penuh dengan emosi, tindakan mereka adalah emosi, kata-kata mereka adalah emosi. Saya sangat marah (wah adakah sekarang saya juga beremosi?) Kami bukan beremosi, cuma kekadang, kami perlu waktu untuk mengendalikan emosi kami, Cik puan lebih memahami bukan? Untuk itu, sekarang saya biar Encik Hati menjadi saksi, saya mohon bantuan cik puan untuk membantu saya mengendalikan perasaan saya. Yang terkadang tak mampu dikawal saya. Lorongkan saya ke arah emosi yang baik, yang positif dan yang membantu saya ke arah kebaikan. Tolong ya!


KEKANDA AKAL yang saya hormati, terima kasih kerana banyak membantu saya dalam kehidupan ini. Membantu saya merasionalisasikan hujah-hujah yang saya terima dalam hidup saya. Boleh kanda bantu saya? Bantu apa? Bantu saya agar memikirkan hujah-hujah yang lebih bernas, bantu saya mengeluarkan dalil untuk Islam. Apabila ada yang menyerang, maka bantu saya untuk mempertahankan. Bolehkan? 


Apabila saya malas, Encik Hati tolonglah ketuk pintu hati saya, kejutkan diri supaya rajinkan diri untuk islam, Cik puan Emosi tolonglah semarakkan semangat saya untuk membantu ummah, dan Kanda Akal, tolonglah bimbing saya ke arah logika yang baik. 

Apabila saya tidak bersyukur, Encik Hati tolonglah marahkan saya, ingatkan saya hati saya sudah terlalu hitam sampai tidak nampak nikmat yang Tuhan beri, Cik puan Emosi tolonglah terjah jiwa saya, berikan peringatan betapa saya ini sungguh tidak mengenang budi Tuhan, dan Kanda akal tolonglah pasakkan dalam minda saya, lebih banyak saya bersyukur, lebih banyak yang Tuhan akan beri.


Saya sudah penat berbicara, izinkan saya kembali untuk sedar bahawa, saya boleh minta tolong daripada mereka, tetapi, HANYA SAYA YANG BOLEH TOLONG DIRI SAYA. MEREKA MENGINGAT TETAPI DIRI SAYA YANG MEMBUAT PILIHAN! Duhai diri, hiduplah untuk Tuhan!

0 comments:

Nice To Have a Click (^_^)

jom klik

Kembara Mukmin

Name: Nazirah Nur Mukmin

Previous school :
--> maktab mahmud
--> centre for foundation studies IIUM
--> Now i'm final year student in bachelor of arabic

Experience :
--> co chairperson MTKN GAMIS 09/10
--> EXCO Arabic Students Society IIUM Gombak 08/09
--> vice president Arabic Students Society MCIIUM 06/07
--> Pengerusi Sinergi Gabungan Mahasiswi SIGMA GAMIS

Email dan ym : raisah_muslimat@yahoo.com

The Intelectual

Click to view my Personality Profile page

Cuba Klik

Tetamu Mukmin

Sembang2 Mukmin


ShoutMix chat widget

Komuniti Mukmin

Tetamu Mukmin

Sahabat Mukmin

klik2

Lets Read

Lets Read
Hidayah karya Tuan Guru Nik Aziz

Turki Negara Dua Wajah - Dr Abdullah Azam

Sejarah & Perkembangan Gerakan Islam Abad Moden - ust Riduan Mohamad Nor

Things Fall Apart -Chinua Achebe "paling mahal ni (^_~)"