~Kembara Seorang Hamba~

Ada Kata Tak Terucap Walau Dengan Bahasa Indah..... Ada Rasa Tak Terungkap Walau Dengan Seribu Madah.....

salamun'ala manittaba'alhuda..

Hari ini, sudah berlalu penamaan calon, masih menanti di sana, detik yang mendebarkan buat seluruh rakyat Malaysia (baca yang masih mahu dan sedar tentang situasi semasa). Saat ini, saya cukup mengagumi seorang perempuan yang bernama Normala Sudirman.


Sebelum ini, jarang kita terdedah dengan PRK yang melibatkan wanita, muslimah khususnya, kalaupun ada, situasi itu melibatkan PRU, dan jarang-jarang diberi fokus oleh Media.


Dalam Muktamar PAS yang lalu, Dr Lo'lo' telah mengusulkan agar calon wanita diketengahkan, dan PAS mengambil langkah berani dengan meletakkan calon wanita di Tenang.


Sebut nama Normala Sudirman, saya mengagak, ramai yang tidak kenal, melainkan Normala Samsudin ataupun Allahyarham Sudirman, ya yang itu kita kenal, namun beberapa minggu yang lepas, tiba-tiba sahaja nama Normala Sudirman mula berlegar dibibir-bibir penggiat politik tanah air. siapa dia?

Berumur 38tahun, beliau merupakan seorang guru lulusan Maktab Tuanku Bainun, Pulau Pinang sebelum meletakkan jawatan pada akhir 2010 kerana mahu menumpukan sepenuh masa kepada tugas parti.Beliau yang dilahirkan di Kampung Serom 3, Muar Johor ini merupakan anak sulung daripada lima orang adik beradik.
Bapanya, Sudirman Suratman merupakan bekas ketua peserta Felcra dan juga pengerusi koperasi Felcra Sekijang manakala ibunya Mukmini Yahya juga merupakan peneroka Felcra.Beliau yang mesra di kalangan penduduk setempat dengan panggilan Cikgu Mala, mendirikan rumah tangga dengan Makrof Abd Mutalib dan mempunyai tiga orang anak.
Normala mula bergiat aktif dalam PAS selepas tamat pengajian di maktab pada tahun 1997.Pada tahun 2000 beliau dilantik sebagai Ketua Dewan Muslimat PAS Labis. Selain Ketua Muslimat Johor, beliau juga merupakan Exco Pendidikan Dewan Muslimat PAS Pusat.
Saya percaya dalam urusan nak mentadbir dunia ini, tidak kira laki-laki mahupun perempuan, masing-masing ada peranannya, Allah SWT telah berfirman, 
“Dan orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan sebahagian daripada mereka adalah penolong kepada sebahagian yang lain. Mereka menyuruh (mengerjakan) yang makruf, mencegah yang mungkar, mendirikan sholat, menunaikan zakat & ta’at kepada Allah dan RasulNya. Mereka itu akan diberi rahmat oleh Allah. Sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.” (At-Taubah: 71)
maka secara jelas disebut yang laki-laki dan perempuan itu harus berganding bahu. Banyak lagi ayat-ayat alquran yang disebut secara umum mengenai urusan-urusan kepimpinan, mahupun pengurusan, dari itu saya berpendapat, sekiranya calon yang dinaikkan itu layak dari sudut kompetensi dan jugak berkredibiliti, kenapa tidak mereka ini diberi peluang untuk memberi bakti kepada ummah.
Tidak ada beza antara laki-laki mahupun perempuan, yang membezakan kita hanyalah Taqwa, jadi kenapa harus wanita hari ini merasa rendah diri, tidak mampu ke depan atau segala alasan yang menjatuhkan diri kita? selagimana, kita faham, apa yang diperjuangkan, tidak ada sebarang pelanggaran dasar syariat maka, selagi itu majulah ke depan.
Saya berpendapat, kita sedar situasi hari ini yang kita kekurangan figure-figure wanita, namun, sebilangan daripada wanita (termasuk saya) masih ragu-ragu dan takut-takut untuk melangkah setapak ke depan. 

Sejarah Tokoh wanita khususnya yang bertudung jarang diketengahkan, calon PAS satu ketika dahulu, Khadijah Sidek yang diletakkan di Parlimen Dungun Terengganu menang bergaya dalam perlawanan 3 penjuru, beliau mengalahkan Adib Omar dan juga Wan Salleh dengan majoriti 2ribu lebih. 
Justeru saya berpandangan adalah tidak mustahil untuk cikgu Mala kembali mengulangi kejayaan yang lalu, asalkan PETUGAS-PETUGAS PARTI SANGGUP BEKERJA DENGAN LEBIH KERAS. Dan semua itu diiringi dengan Doa dan Tawakkal kepada Allah SWT. 
Calon merupakan kekuatan kepada pertandingan ini, namun kesungguhan dan kerja keras daripada penyokong dan pendokong merupakan elemen penting yang harus di ambil perhatian.
UMMAH HARI INI MERINDUI MUSLIMAH YANG SUDI BERJUANG MEMPERTAHANKAN ISLAM. Maka, saya merasakan secebis kebanggaan pada bintang yang baru bersinar dalam galaksi dunia islam.. Ayuh, bangun dan berikan sokongan pada muslimah ini.. Beliau mempertaruhkan kehidupan untuk Islam, maka apa yang boleh kita lakukan? sokonglah beliau dengan tenaga dan juga doa.. 
Cikgu Mala, kami bersama anda. Teruskan perjuangan, moga redha Allah bersamamu.

0 comments:

Nice To Have a Click (^_^)

jom klik

Kembara Mukmin

Name: Nazirah Nur Mukmin

Previous school :
--> maktab mahmud
--> centre for foundation studies IIUM
--> Now i'm final year student in bachelor of arabic

Experience :
--> co chairperson MTKN GAMIS 09/10
--> EXCO Arabic Students Society IIUM Gombak 08/09
--> vice president Arabic Students Society MCIIUM 06/07
--> Pengerusi Sinergi Gabungan Mahasiswi SIGMA GAMIS

Email dan ym : raisah_muslimat@yahoo.com

The Intelectual

Click to view my Personality Profile page

Cuba Klik

Tetamu Mukmin

Sembang2 Mukmin


ShoutMix chat widget

Komuniti Mukmin

Tetamu Mukmin

Sahabat Mukmin

klik2

Lets Read

Lets Read
Hidayah karya Tuan Guru Nik Aziz

Turki Negara Dua Wajah - Dr Abdullah Azam

Sejarah & Perkembangan Gerakan Islam Abad Moden - ust Riduan Mohamad Nor

Things Fall Apart -Chinua Achebe "paling mahal ni (^_~)"

enjoy with keroppi

Loading...