~Kembara Seorang Hamba~

Ada Kata Tak Terucap Walau Dengan Bahasa Indah..... Ada Rasa Tak Terungkap Walau Dengan Seribu Madah.....


salamun'ala manittaba'alhuda

SEMALAM

beberapa hari yang lalu perbincangan mengenai bajet 2010 perkongsian bersama ust mior sangat membuka minda saya. seolah-olah ia proses menggilap kembali kekaratan lama di minda saya mengenai bidang ekonomi yang satu ketika dulu menjadi bahan santapan hampir setiap hari. saya bersyukur kerana sedikit sebanyak aliran perakaunan yang saya ambil sewaktu di sekolah menengah dahulu sedikit sebanyak membantu saya untuk memahami perbincangan tersebut. ini lah agaknya ROI (return of investment). ( istilah untuk mengira semua jenis hasil pulangan pelaburan) hasil penat lelah disekolah (^_~)

HARI INI

perjalanan ke perak memberikan saya seribu satu pengalaman. sedikit berbeza dengan perjalanan beberapa minggu sebelum ini ketika saya ke perak bersama shbt baik saya dari usim dan juga ukm (teringat ancaman mereka nak bawak saya ke upsi.=) ). kali ini saya bersama skuad uia saya. ke perak untuk berkongsi pengalaman mengenai smart group.. perjalanan balik ke uia terasa begitu pendek.

perbincangan didalam kereta yang asalnya mengenai smart group berpindah menjadi perbincangan ekonomi. kata-kata adik saya iqbal yang cukup menarik perhatian saya "najib ni bukannya pandai pun ekonomi. tapi dia ada
team yang kuat. penasihat dia ada dua tiga master dan 1 phd dalam bidang yang berbeza.maksudnya dia bukan sekadar menguasai satu bidang. jadi dia mampu untuk mendapat overview yang luas untuk setiap tindakan yang bakal dilaksanakan.

jadi tak mustahillah berlaku seperti yang terjadi hari ini.." terfikir saya mungkin inilah sebabnya ulama' kita boleh pergi jauh satu ketika dahulu. mereka berupaya mendapat
helicopter view yang sangat luas. kita hari ini? khususnya mahasiswa? sebesar mana view kita terhadap sesuatu perkara? tepuk dada tanya minda...

LAKARAN SEJARAH BERMULA

teringat saya pada kata-kata pada satu papan iklan di highway plus ke perak :

"untuk mempolopori sesuatu tidak memerlukan jarak yang jauh, kadang-kadang hanya selangkah kehadapan yang diperlukan".

MAINAN PERSEPSI

kita hari ini banyak terbelenggu oleh persepsi diri. apa itu persepsi? ia adalah pandangan kita ke atas sesuatu perkara...seringkali "ketakutan" dan "hasrat" yang berlebihan mendominasi pemikiran kita sehingga kita gagal mengawal dan tidak mampu untuk melihat kebenaran.

ini semua adalah hasil kebanjiran maklumat yang gagal diempangkan. hari ini kata orang dunia berada dihujung jari kita. pendek kata tekan sahaja baik internet mahupun telefon atau apa-apa sahaja, maka berjuta-juta maklumat akan diperolehi. dan ini sebenarnya yang secara halus mempengaruhi bentuk pemikiran kita.


MEMBINGKAI PERSEPSI MASYARAKAT


kuasa media amat besar dalam membingkai persepsi masyarakat. inilah suasana yang sedang kita hadapi. era perang persepsi. siapa yang bijak menguruskannya maka dia yang akan menang. kata seorang ahli perniagaan

" we are not in the battle of product but we are in the battle of perception."

cara pandang kita berbolak balik bergantung kepada apa yang kita dengar, lihat mahupun rasa. seperti contoh sebuah gitar lama yang dipamerkan untuk dijual tidak akan mendapat perhatian kerana tidak ada yang istimewa padanya. namun persepsi "tiada apa-apa" itu boleh berubah ketika mana ia diiklankan sebagai barangan koleksi peribadi micheal jackson (sebagai contoh). waktu itu orang akan berlumba-lumba memilikinya sekalipun ia cuma hanya gitar tua sahaja. begitulah kuasa persepsi.KUASA PERSEPSI SEORANG DOKTOR

kerana itulah ketajaman mengobservasi amat diperlukan. dan inilah rahsia kekuatan Musashi (samurai terhebat dan terkenal di jepun). untuk membaca dan mengawal persepsi kita harus mempunyai daya observasi yang tinggi.

tidak hairanlah jika kajian mengatakan dr mahathir adalahantara individu yang bijak dalam menguruskan persepsi. ini kerana latarbelakang beliau sendiri sebagai seorang doktor adalah bersifat lebih mengobserve sesuatu perkara. dan tidak dinafikan percakapan seorang doktor adalah sangat berpengaruh nilainya.

sebagai contoh bilamana seorang doktor mengatakan "anda hanya mempunyai jangka hayat selama 3 bulan sahaja lagi", maka seseorang pesakit selalunya akan berpegang dengan apa yang diberitahu. hiduplah dia dengan keadaan percaya jangka hayatnya hanya bersisa selama 3 bulan.

keadaan yang sama juga berlaku bilamana seseorang pesakit yang akan terus sembuh hanya dengan kata-kata seorang doktor. "anda sihat. tidak ada sebarang penyakit..". dan pada pendapat saya golongan yang paling bijak membuat dan menguruskan persepsi adalah seorang doktor. justeru tahniah kepada semua doktor-doktor kita. namun apa yang penting selepas ini kita harus mengkaji bagaimana kuasa percakapan seorang doktor dapat dibentuk.PERSEPSI EKONOMI

selalunya masyarakat kurang mengetahui dimana kedudukan ekonomi islam. ini kerana ekonomi selalunya hanya dibahagi kepada dua. samada ekonomi kapitalis atau sosiolis. banyak mengatakan ekonomi islam lebih cenderung kepada sistem sosiolis. sedangkan ekonomi islam sebenarnya mempunyai keunikan dan keistimewaannya yang tersendiri. daripada pembacaan saya dan dicampur dengan ilmu ekonomi sewaktu di sekolah dahulu bezanya ekonomi islam dengan yang lainnya adalah :

1) ilmu ekonomi dan sistem ekonomi adalah dua perkara yang berbeza. maksudnya ilmu adalah pengetahuan yang diperolehi dan ia selalunya adalah fakta. berbeza dengan sistem. sistem adalah sesuatu yang boleh berubah mengikut pandangan dan kesesuaiannya bergantung kepada orang yang melaksanakan sistem tersebut.

disinilah islam memainkan peranannya untuk mengatur sistem ekonomi islam berdasarkan syariat berbekalkan ilmu dibidang ekonomi tersebut. sebagai contoh dalam urusan segala jenis transaksi haruslah halal dan tidak melanggar syarak. ia tidak mencampur adukkan antara keinginan dan keperluan. (kalau salah tolong betulkan)

2) sistem ini dapat diterapkan apabila tertegaknya daulah khilafah islamiyyah. ini kerana adalah mustahil bagi sesebuah negara yang tidak mengamalkan hukum islam untuk mempraktikkan sistem ekonomi islam. namun tidak dinafikan sesetengah ekonomi islam turut diamalkan sebagai contoh kewujudan bank-bank berteraskan syariat islam. tetapi harus diingat, kita selaku aktivis islam tidak seharusnya berbangga dan berpuas hati dengan kewujudan institusi-institusi ini sahaja bahkan kita harus berjuang untuk menjadikan ekonomi islam sebagai satu sistem yang digunapakai secara menyeluruh.

3) sistem ekonomi islam adalah berteraskan al-quran dan sunnah. membawa erti mengambil kira halal atau haram serta perkara-perkara yang membawa maslahah.

"makanlah apa yang halal dan baik yang terdapat di muka bumi ini.
(albaqarah : 168)
"hai orang -orang yang beriman, bertaqwalah kepada Allah. dan tinggalkan sisa riba (yang belum dipungut) jika kamu orang-orang yang beriman"
al-baqarah : 278

RIBA UNTUNG ATAU RUGI?

ribalah punca utama kejatuhan ekonomi barat. kerana ribalah berlaku kekangan pengaliran wang dalam ekonomi negara. ini kerana antaranya lebih banyak bunga yang dikenakan, menyebabkan kurangnya orang yang mahu membuat pinjaman dan hasilnya jual beli pasaran menjadi kurang aktif.

disinilah terbuktinya hukum Allah itu sangat memberi manfaat kesejahteraan untuk semua. persoalannya mengapa masih ada pihak-pihak yang mahu untuk terus melawan hukum Allah sedangkan bukti-bukti yang nyata sudah terang lagi bersuluh.


PERSEPSI EKONOMI GAYA NAJIB

banyak pihak yang menyebut gaya ekonomi najib adalah berteraskan liberal. namun apa yang lebih membimbangkan saya adalah ia dilihat seolah-olah menjurus ke arah neo-liberal. tidak dapat dinafikan ramai ahli sarjana yang memberitahu liberalisme adalah senjata paling ampuh untuk membangkitkan semula kelas kapitalis diabad ke 17-19.

diantara tokoh tersebut adalah Harry K. Girvetz, beliau menggambarkan liberal mengubah masyarakat yang ekonominya bersandarkan pertanian dan kebudayaan kraftangan kepada masyarakat elit dan penggunaan mesin-mesin. ia lebih memfokuskan kepada nilai-nilai individualistik, perindustrian dan kepercayaan sekular serta ekonomi yang mempunyai nilai-nilai pemikiran liberal.

liberal menurut falsafah Socrates iaitu:

“a belief in the power of reason to regulate the conduct of life…critical view of dogmatic beliefs,..an experimental attitude towards problems in government and society.”


Bagi menggambarkan kedinamikan liberalisme, ia juga dinamakan prinsip yang sentiasa berkembang yang berpaksikan kepada hak perundangan sejati kepada kebebasan politik dan ekonomi.

sesetengah pengkaji menyatakan tamadun barat beridentitikan liberalisme. jadi adakah tamadun malaysia = tamadun barat?? fikir-fikirkn.. ia adalah hasil kepada keruntuhan sistem feudal yang digantikan dengan kuasa pasaran atau masyarakat kapitalis. sebagai tambahan didalam doktrin politik liberalisme lawannya adalah absolutisme.


BAGAIMANA IA TERBENTUK?

kemunculan liberalisme adalah berasaskan hak-hak semulajadi, kebebasan dan kesamarataan. kemudian, ia bergerak kepada teori psycological dimana kepentingan individu adalah hadaf yang terpenting. dan seterusnya liberalisme ekonomi dikenali sebagai kapitalisme dimana kepuasan dan kepentingan individu adalah tunjang utama. konsepnya adalah memaksimakan kenikmatan dan meminimakan kesakitan.


Teori Macridis memberitahu asas liberalisme adalah 3 perkara :

1) moral. bererti pengesahan terhadap nilai-nilai dan hak-hak asas manusia seperti kebebasan dan maruah

2) politik. termasuklah hak untuk mengundi, menjadi sebahagian daripada decision maker dalam kerajaan yang dipilih dan sebagainya. dan ia berkaitan dengan demokrasi.

3) ekonomi. terkandung didalamnya hak-hak pemilikan dan semua yang bersangkut paut dengan ekonomi. ia dikenali sebagai sistem dagangan bebas, kapitalisme dan mengemukakan hak kepada individu dan membiarkan pasaran bebas membuat keputusan..

(sambungan nanti bahaya neo-liberalisme)

p/s : antara rujukan :buku ekonomi, web hidayatullah,dan artikel-artikel mengenai persepsi di google.

1 comments:

salam revolusi,

satu artikel yang menarik tuk d kongsi bersama, satu kajian yg meluas tuk d bincangkan, moga terus mengkaji , menguji dan seterusnya menjadi sebahagian dari apa yang telah kita rancang. he3, selamat berjuang

Nice To Have a Click (^_^)

jom klik

Kembara Mukmin

Name: Nazirah Nur Mukmin

Previous school :
--> maktab mahmud
--> centre for foundation studies IIUM
--> Now i'm final year student in bachelor of arabic

Experience :
--> co chairperson MTKN GAMIS 09/10
--> EXCO Arabic Students Society IIUM Gombak 08/09
--> vice president Arabic Students Society MCIIUM 06/07
--> Pengerusi Sinergi Gabungan Mahasiswi SIGMA GAMIS

Email dan ym : raisah_muslimat@yahoo.com

The Intelectual

Click to view my Personality Profile page

Cuba Klik

Tetamu Mukmin

Sembang2 Mukmin


ShoutMix chat widget

Komuniti Mukmin

Tetamu Mukmin

Sahabat Mukmin

klik2

Lets Read

Lets Read
Hidayah karya Tuan Guru Nik Aziz

Turki Negara Dua Wajah - Dr Abdullah Azam

Sejarah & Perkembangan Gerakan Islam Abad Moden - ust Riduan Mohamad Nor

Things Fall Apart -Chinua Achebe "paling mahal ni (^_~)"