~Kembara Seorang Hamba~

Ada Kata Tak Terucap Walau Dengan Bahasa Indah..... Ada Rasa Tak Terungkap Walau Dengan Seribu Madah.....

salamun'ala manittaba'al huda

KISAH SEMALAM

semalam selepas kelas Introduction to Sociology , seorang sahabat berbunyi kepada saya "bila lagi PAS nak memerintah Malaysia ni? dah lebih 50 tahun wujud di Malaysia ni tapi tak mampu nak berdikari lagi. i rasa kita kena terima hakikat dakwah PAS memang tak diterima. ke camne u rase?" (waduh-waduh susah nak bersoal jawab dengan orang camni ni.. i pun pening.. hehe) tapi tak mengapa, nasib baik saya pernah baca buku Syeikh Abbas Asiisy "الطريق إلى القلوب" "bagaimana menyentuh hati"





sedikit sebanyak boleh membantu rasanya. terdiam saya seketika. cuba mencari susunan ayat yang terbaik. saya perlu berhati-hati kerana dia belum mempunyai kefahaman yang mendalam tentang haraki dan perjuangan.. saya tidak mahu disebabkan saya dia hilang harapan dengan dakwah islam itu sendiri. "dakwah itu adalah terminal" saya cuba mengatur bicara. "maksudnya?" pantas dia menyoal..





saya cuba menarik minat dia dahulu.. "bayangkan kapal terbang yang nak terbang jauh tetapi tidak mempunyai terminal perhentian.. apa jadi? " mesti la susah. nak mula kat mana tak tahu, nak isi minyak susah, tempat akhir nak berhenti pun tak pasti." alhamdulillah sedikit sebanyak dia sudah membantu saya memahamkan dirinya sendiri dan pada masa yang sama saya turut belajar

. "ha itulah, pendakwah ni macam kapal terbang yang nak bawak orang. terminalnya adalah dakwah. kita berhenti seketika mengumpul orang untuk bersama-sama dengan kita dari satu lapangan ke satu lapangan yang lain. perhentian kita tak boleh terlalu lama dan tak boleh terlalu cepat. kalaulah kapal terbang tadi nak cepat, alamatnya ketinggalanlah banyak penumpang dibelakang. nampak tak? pendek kata atas nama dakwah kita mengajak orang. dakwah ke arah kebaikan. dakwah ni bukan macam air yang dapat diminum sekali teguk. tapi uslubnya harus dicanai dengan ilmu, seni dan memerlukan sedikit masa.." dia diam seperti berfikir. "ok tapi next kelas i nak tanya u lagi.." saya senyum sahaja sambil dalam hati "wah saya sangat berbesar hati, setidak-tidaknya ada lagi mahasiswa yang mahu berfikir soal masyarakat." mungkin soalan-soalannya akan saya kisahkan nanti. cuma sekarang persediaan saya harus diperkasakan. pembacaan saya perlu ditambah supaya nanti tidak terkial-kial jadinya.


LAKARAN HARI INI

alhamdulillah semasa menunggu hujan berhenti petang tadi sempat saya habiskan bacaan artikel "chapter two : the new science :ilm al-umran" secara generalnya mengenai "Muqaddimah" karya ulung ibn khaldun. hujan rahmat agaknya. sesekali terdetik dihati saya, bagaimana generasi dahulu boleh menguasai dua tiga bidang serentak? seolah-olah غير معقول kata orang arab. bukan mudah nak kuasai satu-satu bidang. bila masa mereka belajar? apakah harian mereka hanya dipenuhi dengan mengkaji-mengkaji dan terus mengkaji? subhanallah mungkin disana ada keberkatan ilmu agaknya.





Muqaddimah secara generalnya membincangkan enam tajuk yang disusun beliau "in an orderly way" which is
1) human civilization or now known as social ecology
2) desert civilization or in modern sociology they called it as rural sociology
3) dynasties or political sociology
4) sedentary civilizaton or present terminology is urban sociology
5) crafts or economic sociology
6) and the last one is on the sciences , their acquisitions and study.

uniknya penulisan beliau ini bermula dengan chapter two dan chapter one menjadi tajuk terakhir penulisan beliau sedangkan dari susun atur sepatutnya harus bermula dengan yang pertama . why? try to find it by your own!! (^_~)



KENALI SIFAT IBNU KHALDUN

"the muslim's sociologist" gelaran masyhur bagi ibnu khaldun. baik di kalangan masyarakat timur mahupun barat. keunikan beliau dengan karya-karya intelektualnya seperti "muqaddimah", "al ibbar" dan lain-lain sememangnya diakui oleh barat. beberapa sikap atau peribadi ibnu khaldun dapat saya kesan sepanjang membaca artikel tersebut. antaranya beliau sangat merendah diri dan mengembalikan semuanya kepada sang pencipta langit dan bumi ini. katanya beliau banyak di ilhamkan oleh Allah yang membawa kepada ilmu ini. sebut beliau :

" if i have succeeded in presenting the problem of this science exhaustively and in showing how it differs in its various aspects and characteristic from all other crafts, THIS IS DUE TO DIVINE GUIDANCE, if, on the other hand, i have omitted some point, or if the problems of this science have got confused with something else, the task of correcting remains for the discerning critic, but the merit is mine seince i cleared and mark the way"





selain dari itu beliau sentiasa tahu dan faham dengan konsep ilmu itu sendiri. akan ada pentajdid yang akan memperelokkan lagi setiap penemuan yang dicapai. katanya

" a person who creates a new discipline does not have the task of enumerating all the individual problems connected with it. his task is to specify the subject of the discipline and its various branches and the discussions connected with it , his ancestors, then, may gradually add more problems, until the discipline is completely presented"








ILM AL UMRAN

matlamat ilm al umran adalah untuk menghasilkan ketepatan undang-undang masyarakat dan perubahan sosialnya. dan method yang digunakan oleh ibnu khaldun adalah "observe-compare-historical method". pada beliau sedikit usaha diperlukan untuk mencari kebenaran.dan beliau mengajar kita agar tidak bersifat double standard atau bersikap "aku saja yang betul ". jika tidak, kita tidak akan sampai kepada goal akhir masing-masing. kemunculan karya ini (muqaddimah) adalah antaranya bertujuan memberitahu kita bahawa informasi atau maklumat mengenai masyarakat boleh diperbetulkan, boleh dipanjangkan yang akan membawa kita kepada satu teori yang tepat mengenai masyarakat dan ketamadunan.



0 comments:

Nice To Have a Click (^_^)

jom klik

Kembara Mukmin

Name: Nazirah Nur Mukmin

Previous school :
--> maktab mahmud
--> centre for foundation studies IIUM
--> Now i'm final year student in bachelor of arabic

Experience :
--> co chairperson MTKN GAMIS 09/10
--> EXCO Arabic Students Society IIUM Gombak 08/09
--> vice president Arabic Students Society MCIIUM 06/07
--> Pengerusi Sinergi Gabungan Mahasiswi SIGMA GAMIS

Email dan ym : raisah_muslimat@yahoo.com

The Intelectual

Click to view my Personality Profile page

Cuba Klik

Tetamu Mukmin

Sembang2 Mukmin


ShoutMix chat widget

Komuniti Mukmin

Tetamu Mukmin

Sahabat Mukmin

klik2

Lets Read

Lets Read
Hidayah karya Tuan Guru Nik Aziz

Turki Negara Dua Wajah - Dr Abdullah Azam

Sejarah & Perkembangan Gerakan Islam Abad Moden - ust Riduan Mohamad Nor

Things Fall Apart -Chinua Achebe "paling mahal ni (^_~)"

enjoy with keroppi

Loading...