~Kembara Seorang Hamba~

Ada Kata Tak Terucap Walau Dengan Bahasa Indah..... Ada Rasa Tak Terungkap Walau Dengan Seribu Madah.....

salamun'ala manittaba'al huda


kisah semalam


rasanya masih belum terlambat untuk saya ucapkan selamat hari raya pada seluruh sahabat-sahabat baik muslimin mahupun muslimat.. taqabbalallahuminna wa minkum taqabbal ya kareem

pulang beraya ke kampung semestinya satu yang pasti menggembirakan pada  semua orang. kepulangan saya baru-baru ini cukup meninggalkan kesan pada saya.. bila saya sampai ke rumah selepas perjalanan jauh dari kuala lumpur ke kuala terengganu, dan kuala terengganu terus ke kedah, saya perasan yang ada satu benda yang berubah, tapi saya belum dapat memerhatikan apakah yang berubah itu.. 

sehari kemudian waktu satu family duduk bersembang beramai-ramai baru saya perasan, rambut ayah sudah berubah menjadi putih semuanya.. bila saya fikir-fikir semula rupanya dah terlalu lama saya tak bersama dengan ayah. (mak pun sama).. kali terakhir jumpa selepas raya haji (kalau tak salah). (T_T).. dan waktu itu jugak saya rasa seolah-olah mahu melupakan semua tugas di kampus, tinggalkan demi mak dan ayah.. 

tapi apa boleh saya buat, saya akur pada pilihan yang telah saya ambil, dengan harapan kalau disana ada secebis pahala, saya mahu hadiahkan kesemuanya pada ayah dan mak.. kalau disana ada doa-doa dari orang yang sempat saya bantu, saya mahu serahkan semuanya pada ayah dan mak.. allahuakbar entah apalah yang dapat saya berikan pada mereka sebelum sampai masa mata ini tertutup.. (T_T)


"wahai tuhan.. kau ampunilah dosa-dosaku dan dosa-dosa kedua ibu bapaku, ampunilah mereka dan kasihilah mereka sepertimana mereka mengasihiku sejak kecil, rahmatilah mereka kerana sesungguhnya aku benar-benar berbahagia dengan kasih mereka.. allahumma amin.."


hari ini...


hari ini sewaktu saya membelek-belek nota subjek survey of islamic history and civilization, saya temui nota- nota yang sempat saya tulis dari asst prof abd ghani yaakub... sekadar mahu berkongsi (mana yang salah betulkan, yang ini sahaja sempat saya tulis.. ) jika sebelum ini saya sering menulis tentang kepentingan sejarah, maka hari ini mari kita sama-sama nilai perkembangan ilmu sejarah..




تطور دراسات علم التاريخ 


  - التطور الأول




التطور الأول : التاريخ في العصر الجاهلي

-          إذا حولنا أن نتبع دراسة فكرة التاريخ في العصر الجاهلي، فعلينا أن 
نرجع إلى العرب اليمن، (العرب الجنوب والعرب

 الشمال) العرب الجنوب (اليمن) كانت مركز من مراكز الحضارة العربية 
القديمة. حفظت لنا أثارا تاريخيا مثل النقوش السبائية 
والنقوش الحميارية  والنقوش المعينية وما إلى ذلك.

-          أما العرب الشمال (الحجاز) فينتشر بينهم نظام قبلي وعشائر حيث يفترحون بالأنساب والأخشاب.

-          قام علم التاريخ في بداية الأمر على أسس من الروايات الشفهية ( في كل من بلاد اليمن والحجاز وذلك للأسباب الأتية) :

>> الظروف القبلية التي تحدث فيما بينهم قتال وحروب (بسبب الماء والمرأة والكلاء)

>> حفظ الروايات الشفهية لقوة الذاكرة العرب

>> انتشار الأنانية فيما بينهم

>> البيئة الصخروية الواسعة

>> عدم التفور مواد الكتابة

>> القتال والحروب بين قبيلين وأخرى

-          المهم خلاصة القول، أن التاريخ العرب في العصر الجاهلي تاريخ مأثور
بالرواية الشفهية والمحفوظة في الذاكرة. إذن نستطيع أن نقول أن علم التاريخ في
العصر الجاهلي لم تصل إلى الدرجة النضوج.

-          ومن النموزج الكتب عن التاريخ : 
                           1) عيون الأخبار لإبن قتيبة
2) كتاب الأصنام لهشام الكلبي (من بني كلاب)
3) العقد الفريد لإبن عبد ربه


Kita sambung lagi nanti.. maaf kalau ada salah dalam 

nahu..moga apa yang baik untuk kita semua amin


0 comments:

Nice To Have a Click (^_^)

jom klik

Kembara Mukmin

Name: Nazirah Nur Mukmin

Previous school :
--> maktab mahmud
--> centre for foundation studies IIUM
--> Now i'm final year student in bachelor of arabic

Experience :
--> co chairperson MTKN GAMIS 09/10
--> EXCO Arabic Students Society IIUM Gombak 08/09
--> vice president Arabic Students Society MCIIUM 06/07
--> Pengerusi Sinergi Gabungan Mahasiswi SIGMA GAMIS

Email dan ym : raisah_muslimat@yahoo.com

The Intelectual

Click to view my Personality Profile page

Cuba Klik

Tetamu Mukmin

Sembang2 Mukmin


ShoutMix chat widget

Komuniti Mukmin

Tetamu Mukmin

Sahabat Mukmin

klik2

Lets Read

Lets Read
Hidayah karya Tuan Guru Nik Aziz

Turki Negara Dua Wajah - Dr Abdullah Azam

Sejarah & Perkembangan Gerakan Islam Abad Moden - ust Riduan Mohamad Nor

Things Fall Apart -Chinua Achebe "paling mahal ni (^_~)"

enjoy with keroppi

Loading...