~Kembara Seorang Hamba~

Ada Kata Tak Terucap Walau Dengan Bahasa Indah..... Ada Rasa Tak Terungkap Walau Dengan Seribu Madah.....

salamun 'ala manittaba'al huda..

Kisah semalam

esok kita bakal berhadapan dengan 19 ramadhan.. tetamu yang dulu kita rindui kini sudah bersiap sedia untuk meninggalkan kita.. Allahuakbar sungguh cepat masa itu berlalu.. tanpa kita sedari derap2 langkahan itu semakin berbunyi.. (T_T)

berkesempatan berbuka bersama-sama dengan smart group saya tempohari memberi saya peringatan : "keupayaan satu-satu smart group itu untuk menjadi hebat kadang-kadang bukannya disebabkan oleh keupayaan si fasilitator tetapi anak buahnya yang tidak mempunyai masalah sikap."

saya secara peribadi sangat bersyukur dan beruntung kerana memiliki adik-adik yang sangat membantu saya dalam mengendalikan smart group ini dan secara tidak langsung mempercepatkan proses kematangan dalam satu-satu perbincangan. (thanks adik-adik kejora (^_~)). oleh itu si fasilitator seharusnya sedar dengan keadaan ini dan harus cuba menjadi lebih baik. bukannya sekadar belagak sombong dan sebenarnya dalam diri mereka ini penuh dengan masalah melebihi anak-anak buahnya.

Mendepani hakikat kejatuhan tamadun swaktu khilafah usmaniah di Turki.Kedudukan geografinya yang agak istimewa dengan separuh daripada wilayahnya terletak di Asia dan separuh lagi (sebahagian kecil) berada di kedudukan Eropah, dengan Selat Bosporus yang menjadi jambatan penghubung di antara kedua-duanya cukup untuk menjadikan Negara ini sangat di cemburui oleh musuh-musuh islam terutamanya Yahudi Dunnama yang pada akhirnya berjaya meruntuhkan kehebatan kerajaan usmaniah ketika itu.khilafah ini di asaskan oleh Usman Ortoghol dengan klimaks pemerintahnya adalah Al-fateh yang berjaya menggegarkan bumi Byzantium dan menawan kota konstantinople. Strategistnya yahudi laknatullah ini hingga berjaya menaikkan Mustafa Kamal Attarturk
dan dalam pada masa yang sama mereka sangat giat dalam memperjuangkan gerakan yahudi yang lebih di kenali sebagai the young turks pada tahun 1908 dengan bantuan daripada satu pertubuhan yang lebih dikenali sebagai freemason. Perancangan keji mereka ini secara rasminya berjaya meruntuhkan khilafah pada 3 mac 1924 dengan pertabalan Mustafa kamal.

mustafa kamal atarturk

Dasar Kerajaan Turki yang sebelumnya berasaskan syariatullah secara drastiknya bertukar dan telah dipisah-pisahkan. menurut Ahmadi Al-Aziz (1998) antara dasar-dasar yang telah berubah adalah :

1) Al-quran dan hadis tidak lagi dijadikan sebagai sumber perlembagaan dan pemerintahan negara.

2) perompak-perompak terhormat yang mengaut harta kekayaan rakyat melalui penyertaan dalam bidang politik telah dilantik menjadi golongan pemerintah.

3) 95% isi kandungan siaran radio adalah berunsurkan maksiat dan hanya 5% sahaja yang baik

4) Pembinaan tugu-tugu dan patung-patung yang berleluasa dan di besar-besarkan

5) Pergaulan bebas, muzik-muzik haram, panggung-panggung wayang lucah,
pendedahan aurat, zina arak dan judi yang dibenarkan berleluasa

6) Manusia berkeliaran di luar masjid berusrusan dengan duniawi dan waktu-waktu sembahyang dan masjid dibiarkan kosong

7) penyisihan golongan anakyatim, fakir miskin, orang-orang tua dan sebagainya

8) banyak projek-projek sia-sia bernilai jutaan ringgit yang bertujuan memperbesarkan tempat-tempat peleseran yang digunakan untuk orang besar sahaja.

9) polis yang sepatutnya bertugas menjaga ke amanan tetapi merekalah yang banyak membuatkan rakyat berasa tidak aman.

10) Para pemimpin apabila di tegur, mereka melenting marah maka mereka berdendam dan mencari peluang untuk menjatuhkan pihak yang menegur..

Satu Malaysia Dalam Bahaya..

dalam kesepuluh-sepuluh perkara di atas yang telah digariskan oleh ahmadi al aziz, ternyata Malaysia sekarang berada di kedudukan yang sama. cuba baca dan perhatikan dengan betul-betul..

1) adakah alquran benar-benar diambil menjadi dasar pemerintahan negara kita? kerana setahu saya perlembagaan Malaysia adalah diambil daripada penjajah yang sebelum ini iaitu daripada England dan dipinda-pinda mengikut kesesuaian dan ke "suka hati"an pemimpinnya. (Malaysia antara negara yang banyak melakukan pindaan akta) hmm satu persoalan.

2) cuba perhatikan, adakah menteri yang sedia ada kaya-kaya selepas menyertai politik? siapakah yang banyak menguasai projek-projek besar di negara ini? jawapannya ada pada anda

3) siaran media yang kini semakin berleluasa dengan penayangan cerita-cerita karut marut dan banyak berunsurkan penerapan budaya barat seperti adegan memeluk antara lelaki dan perempuan yang bukan mahram sehingga kini ia menjadi seolah -olah satu kebiasaan pada mata penonton.. (allahukbar..)

cuba teka siapa di dalam gambar?

4) pembinaan tugu-tugu tokoh di dalam negara yang kian berleluasa yang katanya "untuk memberi peringatan kepada generasi muda". padahal sejarah itu bukan semata-mata pada tugu yang dibina tetapi lebih kepada sikap penghayatan kepada nilai sejarah itu sendiri.

5) muzik-muzik, tari-menari, pergaulan bebasa yang semakin menggila di bumi Malaysia ini. dan baru-baru ini isu arak "kartika" yang mendapat perhatian ramai menyebabkan timbul kenyataan-kenyataan yang seolah -olah mahu memperlekehkan hukum Tuhan.

6) tak perlu saya hurai panjang, lihatlah. berapa banyak masjid-masjid yang di imarahkan dengan sebaiknya. ada tetapi jumlahnya yang terlalu kecil dan kian mengecil dengan kemaitian generasi tua yang terdahulu. generasi sekarang? hmm sibuk dengan urusan dunia mereka..

7) Bayangkan berapa ramai jumlah fakir miskin dan anak yatim yang diabaikan? sehingga baru-baru ini heboh dengan kisah si janda yang melacur smata-mata kerana tidak berduit untuk menyuapkan nasi kepada si anak? lalu saya ingin persoalkan di mana insan-insan yang sepatutnya bertanggung jawab?

8) Lihat sahaja projek-projek yang berjuta-juta yang bertujuan "ntah apa-apa" dilaksanakan dengan begitu mudahnya. sebagai contoh. peruntukan pembangunan di brieckfield bernilai rm30juta semata-mata untuk membangunkan little india ini dengan sewenang-wenangnya diluluskan oleh Perdana Menteri 1malaysia. sedangkan berapa ramai jumlah rakyat yang sedang menanti huluran bantuan daripada kerajaan pusat. klik sini http ://www.utaraonline.net/v3/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=7693&highlight=

9) polis sebagai sumber ke amanan? allahuakbar. cukuplah dengan pendedahan pengalaman demonstrasi isa yang lalu, cukup untuk menjadikan saya alergik dengan sistem kepolisan Malaysia. saya tidak pernah anti dengan polis kerana pada saya mereka ini berusaha memenuhi tanggungjawab mereka tetapi kerana kebobrokan sistem yang digunapakai menjadikan mereka seolah-olah dicucuk hidung dengan pimpinan yang sedia ada.

10) daya tidak mahu mengatakan pemimpin yang sedia ada tidak terbuka untuk di tegur tetapi dengan apa yang dilaporkan media (yang sememangnya dikuasai oleh mereka) menunjukkan sikap siapa mereka yang sebenarnya.

cukuplah dengan perbandingan itu tadi. satu titik persamaan (sebenarnya 10) yang saya kira cukup untuk menjadikan Malaysia sebenarnya di ambang kejatuhan. inilah keuntungan belajar daripada sejarah. "cari-analisis-develop" keypoint untuk memajukan tamadun kita (^_~)

0 comments:

Nice To Have a Click (^_^)

jom klik

Kembara Mukmin

Name: Nazirah Nur Mukmin

Previous school :
--> maktab mahmud
--> centre for foundation studies IIUM
--> Now i'm final year student in bachelor of arabic

Experience :
--> co chairperson MTKN GAMIS 09/10
--> EXCO Arabic Students Society IIUM Gombak 08/09
--> vice president Arabic Students Society MCIIUM 06/07
--> Pengerusi Sinergi Gabungan Mahasiswi SIGMA GAMIS

Email dan ym : raisah_muslimat@yahoo.com

The Intelectual

Click to view my Personality Profile page

Cuba Klik

Tetamu Mukmin

Sembang2 Mukmin


ShoutMix chat widget

Komuniti Mukmin

Tetamu Mukmin

Sahabat Mukmin

klik2

Lets Read

Lets Read
Hidayah karya Tuan Guru Nik Aziz

Turki Negara Dua Wajah - Dr Abdullah Azam

Sejarah & Perkembangan Gerakan Islam Abad Moden - ust Riduan Mohamad Nor

Things Fall Apart -Chinua Achebe "paling mahal ni (^_~)"

enjoy with keroppi

Loading...