~Kembara Seorang Hamba~

Ada Kata Tak Terucap Walau Dengan Bahasa Indah..... Ada Rasa Tak Terungkap Walau Dengan Seribu Madah.....


salamun'ala manittaba'al huda

persoalan semalam

Di awal-awal perjumpaan dahulu sering saya katakan pada adik-adik saya, pilihlah untuk menjadi kejora. kerana dalam banyak-banyak bintang kejoralah yang paling bersinar. bintang fajar yang hanya boleh dilihat pada masa yang tertentu.. pepatah ada menyebut, manfaatkan dirimu untuk orang lain ; biar dilempar ke laut menjadi mutiara dilontar ke langit menjadi kejora.. (^_~) (saya bakal berblog bersama-sama anak-anak buah saya dalam masa yang terdekat.. nantikan blog smart group pertama ~kejora ummah~)

Abadinya Umar Mukhtar

Umar Mukhtar

dirinya pernah di filemkan. seorang tokoh yang cukup berdedikasi terhadap agama, intelektual, cerdas dan memiliki daya juang yang sangat tinggi.. seorang ulama yang memperdulikan persoalan dunia sedang yang lain banyak yang meninggalkannya.

mencaturkan diri melalui perjuangan bersama gerakan mujahidin Libya cukup untuk menonjolkan kebijaksanaan individu ini sebagai master dalam strategi perang gerila di padang pasir. pengetahuan yang mendalam mengenai geografi Libya menyebabkan kepakaran beliau mendahului Itali yang ketika itu masih teraba-raba dengan keterbatasan persekitaran yang penuh dengan debu-debu itu.

peta libya

disinilah beliau mempraktikkan teori pergerakan dalam ruang lingkup alam atau sunnatullah dengan menggunakan ruang keterbatasan itu sebagai titik kemenangan bagi pihak mujahidin. Bersandarkan kaedah yang cukup cantik yang telah diperkenalkan oleh imam as syahid hassan al banna iaitu " jangan pernah melawan sunnatullah pada alam, kerana ia pasti mengalahkan mu, tetapi gunalah sebahagiannya untuk menundukkan sebahagian yang lain, nescaya kamu akan sampai kepada matlamat yang ingin di capai.

مهند الطاهر مهندس الرابع

istimewanya mereka ini adalah mereka agak menyerupai briged izzuddin al-qassam.(menyebut nama briged ini sudah cukup untuk menitiskan air mata saya dengan ingatan pada kisah as-syahid Muhannad Tohir ; anak muda palestina yang terdidik dengan tarbiyah islamiyyah dari kecil membesar sebagai seorang pejuang palestin dan akhirnya menjadi antara mastermind muda yang terkorban dalam usaha untuk mempertahankan bumi al quds ini.. saya syorkan tontonlah kisah ini, kerana inilah kisah redhanya seorang ibu terhadap kematian permata hatinya; seorang engineer muda yang diseru oleh Kekasih yang dicintai dalam keadaan yang cukup suci..).

20 tahun berperang melawan Itali, akhirnya huluran syahid di terima beliau di tali gantung. peristiwa yang menyentak jutaan ummat islam selaku icon paling penting dalam sejarah tirani abad ke 20. hakikat kematiannya wajar ditangisi. hari itu 16 September 1931, ratusan ribu ummat islam di libya meratapi pemergiaannya bertemu Sang Rabbi dalam keadaan tersenyum. seolah-olah hari itu mengimbau kembali sejarah tangisan wanita-wanita di Madinah dengan perkhabaran kematian Khalid Alwalid dibumi madinah.

Kewujudannya yang seketika mengajar ummat islam hari ini untuk bersiaga bertarung dengan ruh dan semangat. inilah resepi kemenangan beliau, memunculkan harapan dicelahan putus asa, tampak santai dalam keserabutan, terus bekerja dalam kesulitan, semuanya bermodalkan iman yang mendalam, berbekalkan konsep kepercayaan hanya Tuhan yang memenangkan insan.


Keunggulan Abd Rahman Ad dakhil

dengan gelaran Saqr al quraysh, Abd Rahman Ad dakhil mengindahkan kembali catatan sejarah nasab bani umayyah dengan penaklukan andalusia selepas kejatuhan bani umayyah di bumi syam. keupayaannya untuk membentuk sepasukan tentera dengan bantuan beberapa kabilah yaman yang berhijrah ke andalusia cukup untuk mengalahkan bani mudhar dalam peperangan almusarrah pada tahun 138 hijrah.

Andalus kini

kejayaan ini membawa kepada pemilihan cordova sebagai pusat pemerintahan yang menyaksikan 34 tahun kegemilangan pemerintahan kerajaan umawi di Andalus. dan hakikatnya sisa-sisa kegemilangan itu masih wujud sehingga kini kendatipun ia cuba dihapuskan oleh kerajaan sepanyol sekarang.

tertegaknya islam di kota ini menukarkan eropah daripada zaman kemunduran yang penuh bergelumangkan jahiliah kepada cahaya kemajuan berisikan keimanan, daripada sistem thoghut yang zalim kepada keadilan sistem islam. dan peristiwa ini cukup untuk mengajar kita erti pengorbanan kepada agama itu melangkaui batasan negara tanpa mengambilkira penat lelah dan jemu dalam berusaha. .

1 comments:

Salam ziarah, amat bagus kupasan anti kali ini, penuh dengan fakta ilmiah yang boleh membuka minda dan mencerahkan aqliyyah, moga terus menulis dan mengkaji demi untuk kemajuan Ummah.

Nice To Have a Click (^_^)

jom klik

Kembara Mukmin

Name: Nazirah Nur Mukmin

Previous school :
--> maktab mahmud
--> centre for foundation studies IIUM
--> Now i'm final year student in bachelor of arabic

Experience :
--> co chairperson MTKN GAMIS 09/10
--> EXCO Arabic Students Society IIUM Gombak 08/09
--> vice president Arabic Students Society MCIIUM 06/07
--> Pengerusi Sinergi Gabungan Mahasiswi SIGMA GAMIS

Email dan ym : raisah_muslimat@yahoo.com

The Intelectual

Click to view my Personality Profile page

Cuba Klik

Tetamu Mukmin

Sembang2 Mukmin


ShoutMix chat widget

Komuniti Mukmin

Tetamu Mukmin

Sahabat Mukmin

klik2

Lets Read

Lets Read
Hidayah karya Tuan Guru Nik Aziz

Turki Negara Dua Wajah - Dr Abdullah Azam

Sejarah & Perkembangan Gerakan Islam Abad Moden - ust Riduan Mohamad Nor

Things Fall Apart -Chinua Achebe "paling mahal ni (^_~)"

enjoy with keroppi

Loading...